Välkommen på upptäcktsfärd runt Ullared!

Området kring Ullared kan upptäckas till fots eller till häst, med kanot eller cykel – och så med bil förstås, om man hellre föredrar det. Området kan ståta med ett unikt besöksmål på UNESCO:s världsarvslista: radiostationen i Grimeton. Hit, liksom till Åkulla bokskogar visar brunvita skyltar vägen. Dessutom ligger ett antal besöksmål inom ramen för Ekomuseum Nedre Ätradalen nära Ullared. Dessa vill visa samspelet mellan människorna och det omgivande landskapet.

 

Abilds Kyrka

Denna vackra stenkyrka från 1100-talet anses ha den förnämligaste inredningen av Hallands kyrkor. I taket inne i kyrkan finns en ljuvlig rokokomålning. Kyrkan var länge patronatskyrka under Hjuleberg och inne i kyrkan finns flera minnen från Liljehöökar, Tottar och andra tidigare godsägare.

 
Abilds Kyrka

Axtorna slagfält

Slaget vid Axtorna 1565 var det då största någonsin i Norden. Ungefär 20 000 man deltog och 4 000 stupade. Inom Axtornaprojektet har vi jobbat länge med att uppmärksamma slagfältet och skapa ett besökscenter på platsen. Våren 2005 genomfördes arkeologiska undersökningar av platsen tillsammans med Riksantikvarieämbetets slagfältsteam, och sedan dess har projektet tagit rejäl fart.

 
Axtorna slagfält

Axtornastenen

Ett av de största fältslagen under nordiska sjuårskriget utkämpades här på Axtorna hed den 20 oktober 1565. Då tillhörde Halland fortfarande Danmark och slaget stod mellan den 11 000 man starka svenska armén och den danska på 9 000 man. Danskarna vann slaget om vadövergångarna över Högvadsån där 4 000 man stupade i striden.

 
Axtornastenen

Boa kyrkstig

Förr gick alla till kyrkan på söndagen. I byn Boa vid Ätrans strand följde man då en stig över berget till Okome. Det blev en vandring på dryga sex kilometer.

 
Boa kyrkstig

Bockstens mosse

Här hittades 1936 Bockstensmannen från medeltiden. Vem var han och varför dödades han? Åk till mossen och bilda dig din egen uppfattning. En informationsskylt ger dig några förklaringar.

 
Bockstens mosse

Domarring och Bålastugan i Årstad

Här ligger två sevärdheter intill varandra. Domarringen, som är en grav från äldre järnålder/vikingatid, är en av de största i Halland med sina 32 stenar. Här hölls förr, enligt folktron, ting då dåtidens lagmän samlades och satt på stenarna Som av en tillfällighet förvaras Årstad Härads tingsbord i bålastugan intill domarringen.

 
Domarring och Bålastugan i Årstad

Funtaliden

Vid Funtaliden i Fagered finns grönsten, som är en vulkanisk bergart. Den var råämne till de dopfuntar som huggits på platsen sedan 1200-talet. En av stenhuggarna i Fageredsskogen lämnade efter sig den dopfunt han sist påbörjat, där ”cuppan” var råhuggen, formad av ett första verktyg samt ett mellanstycke.

 
Funtaliden

Fågelboet

I detta hus, mitt emot kyrkan i Vessigebro,  föddes folklivsforskaren, författaren och läkaren August Bondeson 1854. Hans far var byskomakare. August Bondeson framträdde bland annat vid landsmålssoareer och ansågs som en mycket underhållande berättare.

 
Fågelboet

Gamla gravstenar

Längs kyrkogårdsmuren runt Gällareds kyrka står det gamla gravstenar. När kyrkogården inte rymde flera gravstenar var det förr brukligt att avlägsna de gamla och t ex lägga dem i muren. Här har ortens folk rest upp de gamla gravstenarna igen och även fyllt i den inhuggna texten så att du kan läsa de många gånger gripande gravtexterna.

 
Gamla gravstenar

Gammalsjö kvarn

Här finner du en tullkvarn från 1850 med ett väldigt stort kvarnhjul – hela 7 meter i diameter! Dörren till kvarnen är alltid öppen och kliver du in finner du informationsskyltar om kvarnen på väggarna. Grupper kan beställa guidad visning av Margit Carlsson, 0325-510 44. .

 
Gammalsjö kvarn

Greppereds hembygdsstuga

I den ännu levande byn Greppered ligger denna gård. Byggnaden är från början av 1900-talet och är i sitt ursprungliga skick. Även flertalet av möblerna och hushållsredskapen som finns här har varit använda på gården.

 
Greppereds hembygdsstuga

Gräne Gruva

Denna del av Sjuhäradsbygden är mycket rik på kvarts och fältspat. Här i Gräne gruva bröts dessa mineraler ur berget mellan 1899 och 1932. Större delen av stenen transporterades på Pyttebanan till Falkenberg för att skeppas till Tyskland.

 
Gräne Gruva

Gunnarps kyrka

Träkyrka uppförd år 1755, med mycket vackra målningar av mästaren Hindrick Wibeck 1782. . .

 
Gunnarps kyrka

Hagbards galge

Någon har påstått att detta är Hallands svar på det engelska Stonehenge! Här står fyra gåtfulla stenar, av olika bergarter, med spännande hällristningar. Var och en av stenarna väger cirka fyra ton. Om de haft någon annan funktion än att vara gravar har inte kunnat klargöras.

 
Hagbards galge

Hiaklitten

På Hiaklitten kan man ströva omkring, uppleva urskogskänsla och se murgrönan klättra på stora träd och utmed bergväggar. Från toppen har man fin utsikt över den vackra omgivningen. Området har en mångtusenårig historia som ädellövskog.

 
Hiaklitten

 

[sida 1] 2 3 4

 

 

 

© 2007 HIT-Halland.com - Tillverka hemsida på: Sajtbolaget